in DZIKA STRONA

Świnia której pozazdrościsz loków – Mangalica

at
swinia-ktorej-pozazdroscisz-lokow-mangalica

Mangalica czyli osobnik, który zawstydzi wszystkie włosomaniaczki na starcie. To stworzenie, które raz na zawsze powinno zmienić twoje spojrzenie na prosiaki warchlaki… Założę się, że znajdzie się ktoś kto powie -ej fajna ta świnia! Bo świnia brzmi dumnie

Świnie najczęściej kojarzą nam się z różową masą tłuszczu na króciutkich nogach. W najlepszym przypadku znamy jeszcze świnki wietnamskie a ras jest zdecydowanie więcej. Dziś przed Wami wyjątkowej urody – jak dla mnie – świnia Mangalica. 

Rodowodu tej świni należy doszukiwać się u Węgórw. Powstała w XIX wieku prawdopodobnie na drodze krzyżowania świń bakońskich, sumadiańskich i ras węgierskich regionalnych.
Szybko podbiła serca tamtejszych rolników bowiem była i jest łatwa w hodowli. Wykazuje dużą odporność na całoroczny chów pastwiskowy nie potrzebuje również bardzo rozbudowanego menu. Mile widziana zielenina znaleziona na pastwisku a także odpadki kuchenne – obierki po jabłkach,głąb z kapusty – sami wiecie. Jednak w wielkotowarowe hodowle nie są dla niej. Powoli dojrzewają i mają wolniejsze przyrosty, przez co obecnie traktowane są raczej jako rarytasy, produkt regionalny dla smakoszy.

O walorach smakowych ciężko mi się wypowiadać, bo mięso inne niż kurczak jem w zasadzie dość rzadko 2-3 razy w miesiącu. Mangalicy nie miałam i chyba nie chciałabym mieć okazji spróbować. Specjaliści wyjaśniają, że mięso tych świń jest bardzo delikatne chociaż zawiera więcej tłuszczu niż „normalnej” świni, ale ten tłuszcz jest zdecydowanie zdrowszy i składem zbliżony do tłuszczy roślinnych.

Mangalice podobnie jak konie mają różne umaszczenie, ich cechą charakterystyczną jak już chyba wszyscy zauważyli są loczki jak u Marylin Monrooe. Wiem, że błoto trochę tego piękna nie ukazuje, ale doceńmy skręt!

Wikipedia ładnie wypunktowała nam odmiany.

Mangalica blond: najczęściej występująca. Dobrze wykorzystuje karmę i nadaje się zarówno do hodowli otwartej, jak i zamkniętej. Sprawdza się zarówno w produkcji tłuszczowej, jak i mięsnej. Znanych jest wiele odmian zależnych od rodzaju wyżywienia, sposobu hodowli.
Mangalica ruda: powstała w wyniku skrzyżowania mangalicy blond i kędzierzawej świni szalontai. Jest cięższa i bardziej płodna od rasy blond.
Mangalica jaskółcza: powstała w wyniku skrzyżowania mangalicy blond i czarnej, brzuch ma jasny, a grzbiet czarny. Jest drobniejsza, ale bardziej płodna niż rasa blond.
Mangalica czarna: występuje w południowych Węgrzech. Krzyżówka czarnej świni sremskiej i mangalicy blond. Była odporniejsza, ale miała gorsze właściwości hodowlane niż rasa blond. Wymarła na początku XX w.
Mangalica dzika: bardzo rzadka rasa, przede wszystkim obecna była w górskich okolicach, prawdopodobnie powstała w wyniku przypadkowego skrzyżowania mangalicy blond i dzika.