DZIKA STRONA

Zdrowa żywność z Polskich lasów – masz ochotę na dziczyznę?

by Kasia-
dziczyzna-z-lasu

Dziczyzna – dla mnie powinna być żywa i biegać po lasach i polanach. Stety niestety wielu ludzi ma inne podejście. I Lasy Państwowe mają zamiar to wykorzystać tworząc punkty dystrybucji „ mięsem z lasu”

„Zdrowa żywność z Polskich lasów” to nowy program Lasów Państwowych, którego głównym celem jest promocja spożycia dziczyzny i płodów runa leśnego. Bonus – rozwój pszczelarstwa oraz rozwój gospodarki rybackiej w leśnych stawach.

Dziczyzna… totalnie nie jestem jej fanką. Nie wyobrażam sobie konsumpcji sarny czy dzika. Po prostu nie. I program Lasów Państwowych o ciarki mnie przyprawia. A budżet na promocje akcji jest spory bo ponad 6 mlm złotych.

Promocja dziczyzny będzie opierała się na podkreśleniu walorów smakowych i czystości mięsa – bez antybiotyków, sztucznie wprowadzanych hormonów. No czyste zdrowie!

Poza dziczyzną do sklepów z szyldem Lasy Państwowe trafią rownież jagody czy grzyby. Teoretycznie mają być pozyskiwane od osób sprzedających dary lasu przy drogach. Praktycznie wielu zwraca uwagę, że to prosta droga do zakazu rodzinnego wyjścia na grzybki w niedzielny poranek.

Specjaliści nie wróżą temu pomysłowi świetlanej przyszłości. I to nie wcale ze względu na to, że tak kochamy zwierzęta. Najzwyczajniej chodzi o cenę. Aktualnie większość dziczyzny pozyskanej w kraju nad Wisłą wywożona jest do zakładów przetwórstwa w Europie Zachodniej.

W ramach programu „Zdrowa Żywność z Polskich Lasów” zakłada się budowę i organizację 11 punktów sprzedaży bezpośredniej na terenie Regionalnych Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie (9 szt.) i Katowicach (2 szt.). Program przewiduje także uruchomienie czterech sklepów z dziczyzną: w Warszawie, Olsztynie, Katowicach i Radomiu.